2014. április 5., szombat

70 szép év - egy boldog élet krónikája

Ezt az albumot egy 70 éves úrnak készíttette a családja. Igen, az egész családja benne volt az "összeesküvésben"! Nagy, szerteágazó rokonsága együtt ünnepelt a 70. születésnapon, és a fő ajándék lett ez a 25x25x7 cm-es és több mint 1 kg-os album, melyben a születésétől a jelenig az egész eddigi életét dokumentáltam. A képekre kattintva nagyobb méretben is láthatóak a részletek.

A borítót igyekeztem pasisra venni - nos, ez a jelek szerint nem igazán sikerült, viszont ezt senki nem bánta. Talán nem is volt rá szükség. A családot, az ünnepeltet körülvevő sok-sok szeretetet és a szép kerek születésnapot jelképezte a virágözön. A kis fényképezőgép már a borítón jelzi, hogy rengeteg fotó van az albumban - ha jól emlékszem, összesen 74 képet szuszakoltam bele. Az album tele van ötletekkel, hogy mit is lehet/kell egy ilyen családi krónikában megörökíteni.

Az első oldal valójában egy nagy zseb, a címkén a születés napja látszik. A zsebben elférnek korabeli újságkivágások, akár az anyakönyvi kivonat másolata, picikori fotó... bármi. Sajnos egyelőre nem tudott semmi ilyesmit adni a család, de ha a bácsi később megtalálja ezeket, ide összegyűjtheti majd. A második oldalon szerepel a legelső rendelkezésre álló kép, egy gyermekkor emlék egy kedves rokon esküvőjéről, ahol ő 5 évesen a menyasszonyi fátylat tartja.

Ugrás a diákévekre, ballagási tablóképpel. A tabló alatti felhajtható rész egy zsebet rejt, amiben a ballagás után készült régi családi fotók kaptak helyet. Eredeti képek voltak, tehát beszkennelve, retusálva kerültek az albumba - így biztosan megmaradnak a több mint fél évszázados emlékek,

Képek az eljegyésről, esküvőről, a szülők házassági évfordulójáról. Mindenhol hagytam helyet írni a címkéken, néhol pdig egész oldalas betétlapokon.

A hivatás az élet egyik fontos alappillére. Egy élet munkája, felnevelt diáknemzedékek, díjak, elismerések, oklevelek, a könyvek, amelyeket ő írt, és a hitvallás, amelyhez hű az ember egy életen át - ezt tartalmazza a fenti oldal.

Otthon és család. A legfontosabb dolgok. 7 képet kaptam a házépítésről, ezeket sorba raktam egy hajtogatható fülre, és lapozás közben jó lesz arra emlékezni, hogyan épült-szépült az otthon. Jöttek sorban a gyerekek, mindegyik külön egyéniség, és milyen érdekes lesz visszaolvasniuk később, hogyan emlékszik Édesapjuk arra a pillanatra, amikor először kézbe foghatta őket...

A gyerekek felnőnek, megházasodnak, családot alapítanak. Mindhárom gyermek kapott egy-egy részt az albumban, melyben a fontos életesemények kaptak helyet, és a pontokba szedett listát kitöltve felsorolhatják, miért is hálásak a szüleiknek.

A színválasztásnál a gyermekek egyéniségét próbáltam eltalálni, és nagyon remélem, hogy sikerült!

Az egész albumon az a koncepció vonult végig, hogy ez egy krónika, egy igazi családi kincs legyen. Mindenki írhat bele, elférnek a régi történetek, és ha évek múlva valaki végiglapozza, egy család élete rajzolódik majd ki a szeme előtt.

Helyet kapott az ünnepelt hobbija, az utazás is, és pillanatképek a kedvenc elfoglaltságokról: a rejtvényfejtésről, a mulatozásról, az unokák dédelgetéséről. Csupa mosolygó arc, egy tabló az igazán fontos és boldog pillanatokról.

Az utolsó előtti oldalt a megrendelő ötlete alapján azok a fotók alkotják, amelyen a családtagok puszit dobnak a kamerába. Tetszik az ötlet! Minden fotó külön kártyát kapott, amelynek hátulján elférnek a személyes jókívánságok is.

És a borító még pár szemszögből... A hátsó madaras-virágos díszítés azt üzeni, hogy őrizzük meg, becsüljük meg a pillanatot, mely oly hamar tovaszáll!

Ezért olyan fontos megőrizni az emlékeket! Öröm számomra, hogy ezzel az albummal kicsit én is hozzájárulhattam.

Te is szeretnél egy családi krónikát? Akkor elő a féltett fotókkal, segítek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése