2012. október 2., kedd

Love Book Andy Vajnának

Mindig nagy öröm, ha a régi megrendelők visszatérnek és újabb munkára kérnek fel. Így történt ez most is: a tavalyi Vajna-album (itt megtekinthető!) annyira tetszett a megrendelőnek és az ünnepeltnek egyaránt, hogy az idei szülinapra is én készíthettem az ajándékot! Nem is akármilyen képekkel dolgozhattam. Az elmúlt év izgalmas utazásait, közös élményeket, az ünnepeket, baráti összejöveteleket kellett albumba foglalni, és olyan személyes fotókat kaptam, amelyeket nem tártak a nyilvánosság elé. Ezért én sem tudom teljes egészében megmutatni az oldalakat, a fotókat kitakartam. Remélem, azért így is látható, milyen érdekes technikákat és különleges alapanyagokat használtam fel a készítéshez.



A kötés lényegében csak a gerincet fogja össze, a borító nagy része külön került rá. A könyv gerincét textilhatású narancssárga, puha anyaggal vontam be, és 3 különböző szalaggal, zsinórral kötöttem meg. A borítók ugyanabból a hófehér akvarellpapírból készültek, amiből az albumlapokat is csináltam, így arra is scrapbook-technikával dolgoztam. Itt látszik, hogy milyen nagy és vastag lett az album.



Az alapkoncepció már azelőtt megszületett, hogy a fotókat láttam volna. Mindig is szerettem volna készíteni egy olyan albumot, amelyben csupa fehér oldalak vannak és a dekoráció is fehér, csak a fotók és pár azokkal harmonizáló színfolt töri meg a sterilitást. Így hát nagyon kevés színes papírt használtam, a hangsúlyt az érdekes technikákra helyeztem.


A feliratokat eleve a fotók szélére terveztem és úgy nyomtattam ki. (Ezért jó, ha nem kész képekkel kell dolgoznom, hanem magam hívathatom elő, így az esetleges utómunka is sokkal gyorsabb.)


Sok-sok fehér virágot használtam fel, és csak pár színeset "színfoltnak" A különböző textúrájú fehér papírokat rétegeztem tortacsipkével és gézzel.


Ez kimondottan egy olyan oldal, ahol csak a fehéret használtam. Azt szerettem volna kipróbálni, hogy egy szín elég-e - és azt hiszem, a próba sikerült. A textúrát a géppel felvarrt szalagok sokfélesége, a funkció nélküli díszítővarrás, a félgyöngyök és a néhány 3D-s dekoráció adja. A képpár egyébként egy divatfotózás során megörökített "hivatalos" , és a kulisszák mögött elkapott kedves, közvetlen pillanatot mutat be. Egyik kedvenc oldalam!


Ez meg a másik. Nem is tudom, miért... talán a színei miatt. Sok-sok bélyegzés, az elegáns arany-bordó-fekete színkombináció, a pöttyök és a csíkok bohókás találkozása, a gazdag rétegezés és a kanyargó fehér zsinór teszi számomra olyan bohémmé, "párizsi divat szerintivé" ezt az oldalt. Talán kicsike és nem látszik, de még a borítéksarkon a bélyegzés is PARIS!


Ölelések és csókok, erről szól ez a finom kis oldal. Fekete és barna árnyalatok, struktúrpaszta ( a második képen látszik), elbújtatható szerelmes üzenet, és minimális dekoráció - egyszerűnek tűnik , de nagyon meg kellett komponálni, hogy ilyennek hasson. Ez a szép ebben a stílusban, hogy látszólag semmi nincs az oldalon, de aztán közelebbről megnézve mégis mennyi minden!


A hatalmas, csillogó hópelyhek közül az egyiknek funkciója is van: a fotó mögé bújtatott másik képet lehet kihúzni vele. Az igen élénk színek miatt alakult így, de több oldalon is alkalmaztam ezt a megoldást. A miltonkapocs szívecskék és a piros pöttyök oldják a hidegséget, a fotón (nem) látható piros sapkával harmonizálva.


Az újévi képekhez csillogás és elegancia illik. A strasszos pitypangfejek a tűzijátékot hivatottak szimbolizálni, a bézs papír rózsaszín díszítése és a geometrikus minták, kockák, vonalak visszafogottak, a képek bulis, bolondozós hangulatúak. Visszatérő elem ennél az oldalnál is a festékpötty, a géz és a tortacsipke.


...to be continued, azaz folytatása következik. És remélem, azokat a fotókat is rám bízzák majd. Itt is a kép színeinek felhasználásával készült a díszítés, és a fotó mögül kihúzható 3 kommetkártyát is szándékosan hagytam látható magasságban.


És ez már a hátsó belső oldalon található névjegyem, valamint az album hátulja. A felirat "together", azaz együtt. A varrott kerettel is azt a bensőséges hangulatot szerettem volna erősíteni, amit a képen egymást ölelő pár sugall: biztonságot, védelmet, szeretetet. A pecsételt pillangók pedig izgalmat, örömöt sugallnak.

Nekem is pillangók repkedtek a gyomorszájam körül, amikor átadtam az albumot, tudván, hogy 2 nap múlva azt Andy Vajna fogja már kézben tartani a születésnapjának estéjén. Aztán megkaptam az e-mailt, amelyben ez állt:

"...nagyon tetszett neki az album, és az asztalnál mindenki végignézte. Majd hazament és átnézte újra, és most mint egy kincs, ott van a polcon a nappaliban. Most külföldön vagyunk, de mindenkinek mesél róla. Köszönöm még egyszer..."

Hát nekem ennél nagyobb dicséret nem is kell, én köszönöm, hogy elkészíthettem!

5 megjegyzés:

  1. Gratulálok ehhez a szépséges munkához, Mesi. Micsoda büszkeség ez Neked! Gyönyörű az album, szebbnél-szebb, finom részletek, fenséges az egész.

    VálaszTörlés
  2. Hűűűűűűű, csak lestem!!! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  3. Nahát, Mesi! A csuda tudja, hogy kerültem ide!
    Eszméletlenek a dolgaid, vigyorgok itt örömömben, hogy micsoda örömöd leled az alkotásban!
    Mekkora kihívás jóformán ismeretlen emberek élete köré álmokat szőni!
    Gratulálok, Mesi! Még-még és még!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű album lett Mesi! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés